top of page

Filmpje 1: Trial and error
Bron: http://www.youtube.com/watch?v=VSSgNT7FIT8
Trial and error:
Dit is een leerproces waarbij een mens of dier iets leert door te proberen, en te

falen totdat het geprobeert wordt en het lukt. Zo ontwikkelt een mens of dier

een techniek om ergens in te slagen die effectiever is dan de voorgaande,

geprobeerde technieken.
Oppertunistisch:
Oppertunistisch is als je je handelingen laat bepalen door dat waar je het meeste voordeel uit haalt. Bijvoorbeeld een beer die een zalm wilt vangen, past zijn handelingen hierop aan zodat hij zoveel en zo snel mogelijk een zalm vangt. Daar haalt de beer namelijk het meeste voordeel uit.
Thorndikes theorie:
Edward Thorndike (1874 – 1949) heeft na lang, uitgebreid onderzoek uiteindelijk een soort ‘puzzel doosjes’ gebouwd. In deze ‘doosjes’  kunnen de dieren alleen ontsnappen als ze een bepaalde reactie vertonen. Bevoorbeeld het drukken op een knop of ergens aan trekken. Na onderzoek kwam Thorndike tot de conclusie dat dieren leren door trial and error, of belonen en straffen.
Het leerproces gaat dus als volgt:
Een dier toont een reactie -à een dier wordt hiervoor beloond à de reactie wordt aangeleerd.
De theorie van Thorndike bestaat uit 3 (hoofd)wetten:
Zijn theorie houdt o.a. in dat
Een dier geneigd is om gedrag dat beloond wordt vaker te gaan vertonen. De link tussen de gebeurtenis die het gedrag oproept en de beloonde reactie daarop wordt dus steeds sterker.
Ook houdt zijn theorie in dat de reactie van een dier ook afhankelijk kan zijn van de omgeving.

 


Filmpje 2: Behaviourisme
Bron: http://www.youtube.com/watch?v=mVpORdp9XUw
Broedgedrag: 
Broedgedrag is het gedrag dat te maken heeft met de zorg voor eieren of jongen.
Dit kan bijv. gaan om  het voeren, maar ook om het leren vliegen of alleen uitbroeden. Soms vertonen beide partners broedzorg. Bij zoogdieren vertoont vooral het vrouwtje broedzorg. Bij het stekelbaarsje neemt het mannetje de zorg voor de jongen voor zijn rekening. In het algemeen geldt. Hoe meer nageslacht er is, des te minder de broedzorg.
Behaviorisme:
Het behaviorisme is een psychologie waarbij er alleen gekeken wordt naar de waarneembare, lichamelijke gedragingen.  
Gewoontes en gewenning:
Een gewoonte is iets wat je vaker hebt gedaan, je raakt er dan dus aan gewend. Zodra je er aan gewend ben gaan deze gewoontes eigenlijk een soortvan ‘automatisch’. De rat in dit filmpje is bijvoorveeld gewend is om na een korte afstand bij de kaas te komen. Daarom stopt hij bij een lange afstand in het midden =, omdat hij dit niet gewend is.

 


Filmpje 3: Zilvermeeuw
Bron: http://www.youtube.com/watch?v=sOWPt2gPXZ0
Sleutelprikkel:
Een sleutelprikkel is een prikkel die een doorslaggevende rol speelt bij het veroorzaken van bepaald gedrag. In dit filmpje is de sleutelprikkel, die het pikken op d esnavel veroorzaakt, het zijn van de rode vlek op de snavel. Zoals in  het filmpje te zien is hoeft dit niet eens een rode vlek op een echte vogel te zijn.

Bedelgedrag:
Bij dit soort gedrag bedelt het dier om eten. Dit getrag vertonen pasgeboren vogels vaak. Ook honden en andere dieren vertonen bedelgedrag. Dit gedrag wordt vaak veroorzaakt door een inwendige prikkel: honger.

 


Filmpje 4: Inprenten
Bron: http://www.youtube.com/watch?v=Hkw55VoLwh4
Inprenten:
Inprenting is een leerprocus. Bij dit leerproces spelen de vroege sociale interacties een grote rol in de ontwikkelingen van het gedrag van een mens of dier. In het bovenstaande filmpje zagen de jonge gansjes deze meneer als eerst toen ze uit het ei kwamen. Daarom zien ze deze meneer  nu als ‘hun moeder’. Dit is een duidelijk geval van inprenting.
(Gedrag) Observeren: 
Het kijken naar het gedrag van een mens of dier en hier e.v.t. conclusies uit trekken of patronen in herkennen.
Tam:
Een dier is tam als deze gewend is aan mensen. De ganzen van het filmpje zijn tam, omdat ze denken dat die man hun moeder is.
(Omschreven) Signalen: 
De vogels gebruiken verschillende houdingen om onderdling mededelingen te maken. De vogels vertoonden dreiggedrag naar elkaar, dan namen ze een bepaalde houding aan. Ze steken dan hun nerk naar voren, dit noem je het agressiesignaal.



 

bottom of page